Kategorijos

Vairuotojai, ar jau pasiruošėte pavasariui? 10 naudingų patarimų jums

2024-03-15
Vairuotojai, ar jau pasiruošėte pavasariui? 10 naudingų patarimų jums

Už lango beveik kaip dainoje – ir „kregždės“, ir „bulkos“, ir pavasaris į kelius vėl sugrįš! Vis dažniau pasirodančia saule džiuginantis pavasaris skatina ne tik nusimesti sunkius žieminus paltus bei batus, bet ir iš pagrindų peržiūrėti automobilio būklę. „Ir čia vien tik padangų keitimas nepadės, jei norime vairuoti iš tiesų saugiai – apsaugoti save, keleivius ir nekelti grėsmės kitiems eismo dalyviams. Be to, tinkamas automobilio paruošimas pavasariui padeda užtikrinti ir mažesnes kuro sąnaudas, ilgesnį transporto priemonės funkcionalumą ir, žinoma, lemia ekonomiškesnį išlaikymą“, – pasakoja „Autogidas“ vadovas Vytautas Raudonius.

Būtent pavasaris yra tam tinkamiausias laikas, nes po žiemos, kai automobilis bene intensyviausiai veikiamas išorės veiksnių – sniego, druskų, smėlio, kurie pažeidžia automobilio detales, labiausiai pasimato padaryta žala. Tad dalinamės naudingais patarimais, kurie vairuotojams padės tinkamai paruošti automobilį šiltajam sezonui.

  1. Nuplaukite kėbulą tinkamai

Žiemą jūsų automobilis buvo veikiamas ne tik šalčio, bet ir įvairių cheminių medžiagų bei druskų, kurios atšilus tirpsta ir skatina eroziją kėbulo ir kitose srityse iš išorės bei vidaus. Daugiausia druskų kaupiasi ant dugno, ratų arkų, slenksčių, durelių ertmių, todėl svarbu neapsiriboti tik estetiniu kėbulo nuplovimu, bet ir kruopščiai išvalyti bei išsausinti kitas zonas. Ypatingą dėmesį skirkite dalims, kur pažeistas dažų sluoksnis.

  1. Pasirūpinkite eksploataciniais skysčiais

Žiemą automobiliai intensyviau naudoja įvairius eksploatacinius skysčius, todėl patikrinkite, ar automobilyje yra pakankamas reikalingų skysčių kiekis, jei reikia, papildykite atsargas ar pakeiskite. Atkreipkite dėmesį į variklio alyvos, aušinimo, stabdžių, vairo stiprintuvo skystį, jei tai automatinė transmisija, galiausiai – nepamirškite žieminio langų valymo skysčio pakeisti vasariniu. Žieminis langų skystis skirtas valyti purvą ir druskas, o vasarinis – dulkes ir vabzdžius. Be to, dėl žieminio langų skysčio sudėtyje esančio alkoholio gali suskeldėti šluotelių gumos, tad pakeitus jį vasariniu apsaugosite ir savo automobilio dalis.

  1. Filtrai ir kitos dažniau naudojamos dalys

Tikrindami eksploatacinius skysčius, nepamirškite ir alyvos, kuro, taip pat oro, salono, kitų filtrų. Patikrinkite ir kitas bene dažniausiai naudojamas automobilio dalis – įvairius laidus, diržus, vamzdelius, išmetimo sistemos dalis. Pavyzdžiui, siekiant išvengti žalos varikliui, pagrindinį diržą turėtumėte keisti kaskart nuvažiavus 80 000 km. Dar viena svarbi detalė – tinkamai veikiantys stabdžiai, nuo kurių priklauso ne tik stabdymas, bet ir manevravimas. Neaplenkite ir smulkių detalių, tokių kaip automobilio gumos, kurios dėl šalčio sukietėja ir prasčiau atlieka funkciją, todėl jas reikėtų pakeisti naujomis. O taip pat sutepkite durelių vyrius ir spynelę, prieš tai patikrinę, ar neužsikimšusios durelių drenažinės kiaurymės.

  1. Valytuvai ir stiklai geresniam matomumui

Po žiemos šalčių stiklo valytuvų guma sukietėja ir nebeatlieka valymo funkcijos taip efektyviai. Įdomu tai, kad iš tiesų stiklo valytuvai nėra skirti valyti sniegą ar ledą, tačiau daugelis iš mūsų vis tiek tai darome, todėl po žiemos valytuvai būna dar prastesnės būklės. Apskritai, valytuvus rekomenduojama keisti dukart per metus – prieš šaltąjį ir šiltąjį sezonus. Atėjęs pavasaris kviečia nuvalyti ne tik namų, bet ir automobilio langus tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Ypatingai kruopščiai apžiūrėkite priekinį stiklą, ar šis nėra pažeistas, neturi įdaužų, nes pakilus temperatūrai stiklas gali skilti.

  1. Tvarkingas variklis

Variklis yra bene sudėtingiausia automobilio dalis ir būtent ji generuoja galią, leisdama automobiliui judėti į priekį. Tad įvertinkite jo būklę, ar nesusidėvėjo variklio diržai, ar nesimato alyvos nuotėkio žymių. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kaip veikia aušinimo sistema, nes artėjant šiltajam sezonui variklis turėtų būti tinkamai aušinamas ir tokiu būdu apsaugotas nuo perkaitimo. Pasirūpinkite tinkamu jo lygiu ir naudokite kokybišką aušinimo skystį, kuris, esant aukštai temperatūrai, apsaugo aušinimo sistemą nuo korozijos ir veikia kaip tepalas tarp judančių dalių.

  1.  Įprastą darbo krūvį palaikantis akumuliatorius

Akumuliatoriui kiekviena šaltesnė žiema neretai būna didelių išbandymų metas, dėl žemos temperatūros jis greičiau išsikrauna ir dėl to negalime užvesti automobilio. Tad ruošiantis pavasariui, atkreipkite dėmesį, ar akumuliatorius vis dar palaiko tą patį darbo krūvį kaip anksčiau. Tai padaryti galite tiek patys naudodami voltmetrą, tiek įvairiuose autoservisuose. Pastebėjus, kad senasis akumuliatorius silpsta ir net dažnai kraunant vis tiek sunkiai veikia, rekomenduojama pakeisti nauju.

  1. Įvertinkite elektros instaliacijos būklę

Šiuolaikiniai automobiliai daugiausia valdomi elektros sistemomis ir dažnai apie gedimą praneša automobilio skydelyje tai užsideganti, tai užgęstanti lemputė. Ignoruoti elektros instaliacijos gedimų jokiu būdu negalima, o verčiau reguliariai skirti laiko ir dėmesio elektros instaliacijai ar pasitelkti tam profesionalius autoelektrikus. Tinkama elektros instaliacijos priežiūra padės išvengti gaisro rizikos, apsaugoti nuo kitos žalos.

  1. Skirkite dėmesio kondicionavimo sistemai

Žiemą automobilio saloną šildėte, o šiltuoju sezonu jį teks vėsinti, todėl patikrinkite oro kondicionavimo sistemą ir jos šaldymo efektyvumą. Pradėjus šaldyti orą, sistemoje gali kauptis drėgmė ir susidaryti pelėsis, todėl prieš tai reikėtų profesionaliomis priemonėmis dezinfekuoti oro kondicionavimo sistemą – išnaikinti mikrobus ir dulkes. Taip pat rekomenduojame pavasarį pakeisti oro filtrą – tokiu būdu ne tik apsaugosite save, bet ir sumažinsite kuro sąnaudas.

  1. Padangų keitimas

Tinkamu laiku pasikeitę padangas, prisidėsite prie savo, kitų eismo dalyvių saugumo ir sutaupysite pinigų kurui. Šiltojo sezono metu nerekomenduojama naudoti žieminių padangų, nes jų guma minkštesnė. Kai oro temperatūra pakyla iki 5–7 laipsnių šilumos, padangos pradeda minkštėti, todėl dar greičiau dėvisi, mažėja sukibimas su kelio danga. Primename, kad minimalus vasarinių padangų protektoriaus gylis yra 1,6 mm, o žieminių - net 3 mm matuojant labiausiai nusidėvėjusioje vietoje. Vis tik padangas keisti rekomenduojame kas tris metus naujomis, nepriklausomai nuo protektoriaus nusidėvėjimo, ir patikėti tai patyrusiems meistrams, kurie pastebės galimus defektus.

  1.  Užtikrinkite salono švarą

Žiemą automobilio salone susikaupia daug drėgmės, be to, nusėda druskų ir purvo. Todėl būtina, prieš tai jį išdžiovinus, išsiurbti vakuuminiu siurbliu. Tam, kad apsaugotumėte kvėpavimo takus, siurbimo metu įjunkite kondicionierių. Taip pat nepamirškite ir kitų salono dalių – kruopščiai nuvalykite vairą, stabdžių, akseleratoriaus, sankabos pedalus, durų briaunas, slenksčius, panelę, nuplaukite langus iš vidaus ir išorės. Sėdynių priežiūrai pasitelkite profesionalias priemones dėmių valymui. Jei salonas odinis, paviršius impregnuokite specialiu losjonu, kuris odai suteikia drėgmės, ją tarsi „užkonservuoja“ bei apsaugo nuo UV spindulių. Taip pat šiltuoju sezonu guminius kilimėlius pakeiskite medžiaginiais – taip užtikrinsite greitesnį grindų dangos džiūvimą.