Kategorijos

12 būtiniausių daiktų automobilyje

2009-09-28
12 būtiniausių daiktų automobilyje

Vieni jų yra tiesiog praktiški, kiti gali net išgelbėti gyvybę. Kiekvienam vairuotojui juos derėtų turėti savo automobilyje

 

1. Gesintuvas

Turėti automobilyje gesintuvą mūsų šalyje privaloma. Tačiau tik turėti dar nieko nereiškia. Gaisro atveju iš tiesų naudingas bus gesintuvas, sveriantis mažiausiai 2 kg. Kilograminis – tai tik juokas. Taip pat jis turi veikti ir būti laikomas lengvai prieinamoje vietoje, nes kilus gaisrui svarbi kiekviena sekundė.

 

2. Dėl visa pikta

Norint užfiksuoti nedidelės avarijos, kuriai įvykus nereikia kviesti policijos, faktą, reikėtų turėti štai tokį kelioninį rinkinį: vienkartinį fotoaparatą, du eismo įvykio deklaracijos blanko egzempliorius bei tušinuką ir metrą. Užsienyje tokius rinkinius kartais dalija draudimo agentai, Lietuvoje iš jų gausime tik minėtas deklaracijas, o visa kita reikia susikomplektuoti patiems.

 

3. Komplektas lempučių

Turėdami komplektą lempučių galėsime pašalinti apšvietimo trūkumus, taip pat išvengti baudos, jei mus dėl nedegančios lemputės sustabdys policija. Tačiau dėmesio – prieš perkant lemputes reikėtų pasižiūrėti automobilio instrukciją ir įsitikinti, kad komplekte būtent tokios lemputės, kokių mums reikia.

 

4. Vaistinėlė

Lietuvoje turėti vaistinėlę neprivaloma tik motociklų ir motorolerių vairuotojams. Visose kitose transporto priemonėse vaistinėlės – būtinas atributas, o autobusų vairuotojai jų privalo turėti net dvi.  Svarbu įsidėmėti, kad į vaistinėlę nereikia dėti jokių vaistų, geriau turėti daugiau visokių tvarstymo priemonių.

 

5. Pagalbos telefonai

Ant popieriaus lapo, kurį galime prisiklijuoti, pavyzdžiui, vidinėje daiktadėžės pusėje, užrašome telefonus, kurių gali prireikti kilus bėdų kelyje. Tai gali būti, pvz., karštosios draudimo kompanijos linijos, šios markės serviso (automobiliams, kuriems galioja garantija) ar tiesiog jums žinomos pagalbos kelyje tarnybos numeriai.

  

6. Avarinis ženklas

 Avarinį ženklą vežiojamės ne tik todėl, kad jo neturėdami būsime nubausti. Sugedus automobiliui jis labai pravers kelyje. Kaskart tvarkydami mašiną ar prieš ruošdamiesi į kelionę pažvelkime į dėklą ir patikrinkime, ar ženklas nėra sulaužytas ir ar prireikus mokėsime jį pastatyti.

 

7.  Atšvaitinė liemenė

Turėti atšvaitinę liemenė Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių, privalu – kitaip galime būti nubausti. O štai, pvz., Lenkijoje ji vis dar nėra privaloma kaip ir vaistinėlė. Liemenė, kainuojanti apie 10 litų, gerokai padidina mūsų saugumą kelyje sugedus automobiliui arba suteikiant pagalbą kitiems.

 

8. Įrankių rinkinys 

Niekam neliepiame daryti iš mašinos serviso ant ratų – kiekvienas papildomas kilogramas bagažinėje tik padidina degalų sąnaudas. Tačiau turėti pagrindinių įrankių rinkinį tikrai derėtų. Taip pat būtinai patikrinkime ratų raktą – firminiai, pasirodo, dažnai yra niekam tikę. Daug geresnį nusipirksime automobilių prekių parduotuvėje.

 

9. Prožektorius

Jis padės, jei mašina sustos neapšviestoje vietoje. Tačiau tai tik viena iš daugelio jo paskirčių. O kad  prožektorius netaptų tik dar vienu nereikalingu atributu, reguliariai tikrinkime elementus ir esant reikalui juos įkraukime arba pakeiskime.

 

10. Atlasas

Vienas būtinų automobilio komplektacijos elementų – automobilinis atlasas arba bent Lietuvos žemėlapis. Paklausite – kam atlasas, jei turiu GPS navigaciją? Mūsų vyr. redaktorius Vitoldas Milius, nors savo automobilyje ir turi stacionarią navigacinę sistemą bei nešiojamąją GPS, be atlaso į trasą vis tiek neišvyksta.

 

11. Peilis-plaktukas

Naudingas prietaisas, kurį galima rasti automobilių prekių parduotuvėse, kartais ir degalinėse, –  plaktuko (stiklams daužyti) ir peilio (diržams perpjauti) derinys. Jis būtinas tiems, kurie apmokyti, kaip suteikti pirmąją pagalbą kelyje.

 

12. Smulkmenos

Šis patarimas skirtas visų pirma didžiųjų miestų gyventojams: vieną mažų slėptuvių reikėtų skirti smulkioms monetoms laikyti. Taip nereikės gaišti laiko ieškant smulkių sumokėti už vietą stovėjimo aikštelėje. Miestų sargybiniai yra budrūs.