Kategorijos

Pasaulyje vis dar yra gražiųjų dengtų tiltų, bet kodėl jie turi sienas ir stogus?

2019-04-05
Pasaulyje vis dar yra gražiųjų dengtų tiltų, bet kodėl jie turi sienas ir stogus?

Dengti tiltai, greičiausiai, pasirodė Šveicarijoje 18 amžiuje. Bent jau taip manoma - niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau Šveicarijoje yra daug mažesnių ir didesnių upelių, kuriems reikia tiltų. Žinoma, tokie dengti tiltai yra mediniai, todėl tikriausiai nesunku suprasti, kam jiems reikalingi stogai ir sienos.

Mediniai tiltai statomi iš puvimui atsparios medienos. Tai - ąžuolas, kedras, kiparisas ir kitos rūšys. Tačiau gamta vis tiek padaro savo. Skaičiuojama, kad nedengtas medinis tiltas gali tarnauti tik maždaug 20 metų. Tačiau jei jis bus uždengtas, toks tiltas gali gyvuoti net 100 ar daugiau metų.

Dengti tiltai, savaime aišku, yra brangesni. Tačiau jie turi tikrus stogus, kurie neleidžia konstrukcijai stipriai sušlapti. Sienos neleidžia lietui patekti per tilto šonus net kai pučia vėjas. Tuo pačiu mediena apsaugoma nuo sniego ir net saulės spindulių, kurie taip pat kenkia konstrukcijos ilgaamžiškumui. Taigi, dengti tiltai gali tarnauti kur kas ilgiau, nors ir yra gerokai brangesni.

Dengti tiltai turi ir kitų trūkumų. Automobiliai į juos vis tiek neša vandenį, sniegą ir purvą. Jų saulė taip lengvai neišdžiovina, todėl lentos supūva greičiau. Aišku, jas pakeisti lengviau nei suremontuoti tilto konstrukciją. Pasitelkiamos ir kitos gudrybės - tokie tiltai dažai turi angas šonuose, kad vėjas cirkuliuotų ir jie greičiau džiūtų. Tuo pačiu šios angos įleidžia daugiau šviesos.

Galiausiai, dėl medinės konstrukcijos subtilybių, pagaminti dviejų juostų tiltą yra gana sunku, todėl dauguma šių tiltų yra vienjuosčiai. Tai, žinoma, nėra tokia jau didelė problema, nes mediniai tiltai nestatomi vietose, kurios pasižymi intensyviu eismu. Kai kurie dengti mediniai tiltai yra dvijuosčiai, tačiau jie turi papildomas sijas ir santvaras, kad išlaikytų konstrukcijos tvirtumą.

Skaičiuojama, kad šiuo metu pasaulyje yra apie 1600 dengtų tiltų. Dauguma jų (kiek mažiau nei tūkstantis) yra JAV. Nors originalūs tiltai buvo pastatyti 1820-1900 metais, dauguma jų neišliko ir buvo atstatyti vėliau. Tokie tiltai dažnai istorijos pabaigos sulaukia sudegdami. Kartais cigaretes neatsakingai numeta pravažiuojantys vairuotojai, o kartais pasitaiko ir tyčinių padegimų. Dėl savo išvaizdos ir apsaugos nuo lietaus dengti tiltai traukia vietinius paauglius, kurie nuo seno prie jų leidžia laiką.

Šaltinis: http://technologijos.lt