Kategorijos

Kultūrinis ralis - rimtoms diskusijoms apie Lietuvą ir kultūrą

2023-06-06
 Kultūrinis ralis - rimtoms diskusijoms apie Lietuvą ir kultūrą

Kultūrinis ralis - rimtoms diskusijoms apie Lietuvą ir kultūrą

Jau birželio 10 d.  nuo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos su šimtais dalyvių startuoja kultūrinis ralis „Mototourism Sprint Vilnius 700 “, skirtas Vilniaus jubiliejui. Jo dalyviai po Vilnių ir Vilniaus regioną startuoja su vienu tikslu - pažinti kultūros, paveldo ir istorijos objektus.

„Kaip ir kasmet, renginio objektai parenkami pagal visai Lietuvai aktualias temas. Šį kartą pagrindinis dėmesys Vilniui. Norime per ralio maršrutą pasidalinti atrastomis istorijomis, žmonių likimais, kurie kūrė ir šiandien kuria Vilnių. Ir tai nesibaigia už Vilniaus ribų. Tai galima vadinti yra istorinių temų "degustacija", kur kiekviename iš 20 pasiūlytų objektų dalyviai subtiliai ir kartais žaismingai pažins: išgirs muzikiniu pavidalu, o gal paragaus, ras bendravimo džiaugsmą su išskirtine asmenybe, išbandys patys, dar vieną istoriją. Ir viskas veiks tik vieną dieną. Pakartoti nebus galimybės“, – intriguoja renginio organizatorė Birutė Vaitkutė.

Jau penktus metus šimtai renginio dalyvių startuoja iš partnerio Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.

„Džiaugiamės priimdami intelektualių keliautojų dovaną – šių metų žygį motociklais, skirtą Vilniaus 700-ajam gimtadieniui. Didelė vertybė, kad motociklininkų bendruomenėje yra vietos sportui, azartui ir rimtoms diskusijoms apie Lietuvą ir kultūrą “, – sako Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Išskirtinis maršrutas pagal knygas

Birželio 10 dieną, šeštadienį, renginio dalyvių startas numatomas Vilniuje, prie Nacionalinės bibliotekos. Kiekvieno ekipažo užduotis – per šeptynias sprintui skirtas valandas aplankyti kuo daugiau renginiui pasiūlytų objektų. Organizatoriai pabrėžia, kad kuriant „Mototourism Sprint 2023 Vilnius 700“ maršrutą buvo atrasta daugybė negirdėtų istorijų ir daugelis jų gimė iš knygų.

„Esame reta karta, kuriai atiteko garbė pasidžiaugti Vilniaus 100-mečiu. Esame pirmoji karta per 300 metų, kuri sulaukė Vilniaus, kaip Lietuvos sostinės, jubiliejaus. Ir pirmoji karta iš esmės, kuri sulaukė Vilniaus 700-mečio. Ieškosime Vilniaus, kurį matė garsieji tapytojai, knygų autoriai (su kai kuriais gal net susitiksime). Ieškosime jo istorijų ir garbingų piliečių pėdsakų“, – sako renginio organizatorė Birutė Vaitkutė.

Šį kartą renginio maršrutas taip pat ves Vilniaus (ir visos Lietuvos) sargybos keliais, o taip pat  skirs ypatingą dėmesį Gediminui ir jo laiškams

„Prieš 500 metų Vilniaus miestiečiai įrengė Vilniaus gynybinę sieną. Kas galėjo pagalvoti, kad ir dabar, vos 30 km nuo buvusios sienos, kaip ir prieš 500 metų, Vilnių (ir visą Lietuvą) nuo realaus pavojaus saugo šių laikų "sargyba". Todėl keliausime pas tuos, kurie kasdien rūpinasi mūsų visų gynyba: tai ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba, ir Lietuvos kelių policija, 112 Skubios pagalbos tarnyba, ugniagesiai“, – sako renginio organizatorė.

Gediminas Didysis ir jo laiškai. Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas ne tik įkūrė Vilnių, bet ir viešino: siuntė laiškus į kitus miestus ir kvietė atvažiuoti. Jis buvo tiek pažangus, kad naudojo tuos pačius metodus, kuriuos tik po 700 metų per naują atrado soc. tinklai - post'inti ant „sienos“ ir share'inti kitais kanalais.

Kultūrinis ralis taip pat skirtas ir dar vienai temai - minint Šv. Juozapato metus bus atsiminta apie šventąjį, sujungusį Vilnių su Ukraina, Kijevą su Roma. Bazilijonų ordinas, prie kurio įkūrimo jis prisidėjo, tapo neatsiejama Vilniaus istorijos, kultūros, religinio gyvenimo dalimi.

„Kartu su ekspertais rastos istorijos visai šviežios, nes iki šiol šio šventojo tema Letuvoje mažai tyrinėta.  Ralio dalyviai bus tais, kurie vieni pirmųjų atras šias Vilniaus istorijos detales. Jau vien dėl to galima sakyti, kad šis renginys skirtas ne bet kam, o tik tikriems intelektualams“, – sako renginio organizatorė B. Vaitkutė.

Mototourism Sprint 2023 Vilnius 700“ startuoja birželio 10 dieną Vilniuje, iš Nacionalinės bibliotekos. Renginio finišas – tą patį vakarą taip pat Nacionalinėje bibliotekoje. Renginio partneriai Nacionalinė biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Nacionalinis muziejus, Lietuvos kelių policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Bendrasis pagalbos centras, Vilniaus rajono ticas, Vladislavo Sirokomlės muziejus.